maart 2012
 
In dit nummer:

LAF's (langeafstandsfietspaden) voorjaar 2012
Havenkaart Gent
Subsidiereglement evenementenbussen
Collegawerkgroep trage wegen: 21 maart 2012 (voormiddag)
Studie- en discussiedag 'Spoorlijncomité's Gent-Ronse en Gent- Geraardsbergen': 18 april 2012
Opmaak schoolroutekaarten schooljaar 2012-2013
Mobiscan, ook voor uw bedrijf?
Pendelfonds: de ingediende projecten
Vanaf mei opnieuw met belgerinkel naar de winkel
Derde editie Grote Verkeerstoets voor vijfde leerjaar: 24 mei
Nieuw! De SMS-webshop: educatief materiaal voor basis- en secundair onderwijs
Gratis vorming, ook voor jouw vereniging(en)!
  LAF's (langeafstandsfietspaden) voorjaar 2012
Hieronder volgt een overzicht van de LAF's die de tweede helft van 2011 werden aanbesteed en die dus dit voorjaar in uitvoering zullen zijn.

Eeklo: LAF spoorweg tussen Oude Gentweg en Oostveldstraat. Aannemer nv Van Robays – Zulte, voor de som van 216 813,85 EUR, inclusief btw. Werken zijn al gestart.

Dendermonde: LAF toeristische spoorlijn L52 Hoogveld-Fabriekstraat. Aannemer nv Aswebo - Gent, voor de som van 236 899,18 EUR, inclusief btw.

Erpe-Mere: LAF spoorlijn L82 tussen Burst en Bosstraat. Aannemer BVBA Lievens - Sint-Lievens-Houtem, voor de som van 443 333,47 EUR, inclusief btw.

 

Lokeren - Waasmunster: LAF tussen Pijlstraat en Doornijkstraat. Aannemer nv VMB - Verrebroek, voor de som van 209 133,98 EUR, inclusief btw.

St-Gillis-Waas: LAF Fort Bedmarstraat – Koningsdijk. Aannemer nv Bauwens - Evergem, voor de som van 312 849,74 EUR, inclusief btw.

Zulte: fietspad LAF van grens Waregem tot Waalstraat. Aannemer nv Van Robays - Zulte, voor de som van 379 766,37 EUR, inclusief btw.

Ook de signalisatie van het fietsroutenetwerk Nazareth werd aanbesteed en gegund aan de nv Janssens uit Lokeren voor de som van 11 829,61 EUR, inclusief btw.

Meer info: Pieter Derudder, 09 267 75 37, mobiliteit@oost-vlaanderen.be.


 Top
  Havenkaart Gent
De Provincie heeft ruime ervaring met het uittekenen van Schoolroutekaarten voor fietsers. Nu is er een eerste Fietskaart voor werknemers en dit voor de Haven van Gent.

De kaart bevat de meest aanbevolen routes om naar de haven te fietsen. Daarnaast bevat de kaart ook alle info over de toekomstplannen van de verschillende partners en hun lopende projecten.

De Fietskaart zal feestelijk ingereden worden op 18 april. Daarna is de kaart beschikbaar bij de verschillende gemeentebesturen, VDAB, uitzendkantoren en de bedrijven.

De kaart is het resultaat van intensief terreinwerk en overleg tussen en medewerking van gemotiveerde partners (VeGHO, Projectbureau Gentse Kanaalzone, Havenbedrijf Gent, VLM, MOW, AWV, stad Gent en gemeenten Evergem, Lochristi, Assenede, Zelzate, Wachtebeke en dienst Mobiliteit van de Provincie).

Meer info: Pieter Derudder, 09 267 75 37, mobiliteit@oost-vlaanderen.be.


 Top
  Subsidiereglement evenementenbussen
Publieksevenementen die bezoekers aantrekken uit verschillende gemeenten of zelfs vanuit het buitenland, kunnen grote mobiliteitsstromen doen ontstaan. De Provincieraad keurde daarom een reglement goed voor de toekenning van subsidies aan organisatoren die evenementenbussen inzetten.

Het reglement is gericht naar evenementen met minstens 5 000 bezoekers. Vanaf 1 maart 2012 trad dit provinciaal reglement in werking.

Niet alle organisatoren zijn zich even bewust van de mogelijke problemen die grote evenementen met zich mee kunnen brengen. De Provincie wil organisatoren aansporen om tijdig na te denken over de impact van het evenement en de behoeften van potentiële bezoekers en omwonenden. De subsidieaanvraag wordt dan ook gekoppeld aan de opmaak van een mobiliteitsplan. De voorgestelde maatregelen moeten leiden tot een meer duurzaam en veilig verplaatsingsgedrag bij vrijetijdsverplaatsingen.

Eens het aanvraagdossier is goedgekeurd, wordt gezocht naar een vervoerder die het aanbod kan realiseren. Dit kan zowel door een privévervoerder of door de Lijn georganiseerd worden.

Meer info: Els Van Snick, 09 267 77 35, mobiliteit@oost-vlaanderen.be.


 Top
  Collegawerkgroep trage wegen: 21 maart 2012 (voormiddag)

U kan zich nog tot 16 maart inschrijven voor deze collegawerkgroep, die zich vooral richt tot gemeentelijke ambtenaren en beleidsmensen, Vlaamse ambtenaren en organisaties uit het werkveld uit Oost-Vlaanderen. Deelname is gratis en kan via de link onderaan (lees meer).

Op deze dag komen gemeenten via workshops aan het woord over hoe ze te werk gaan bij alle aspecten van de herinrichting van trage wegen en de uitwerking van naambordjes en kaarten. Dus: opmaak aanbestedingsdossiers, subsidieaanvragen, overleg aangelanden, toelichting procedure wijziging buurtwegen… Er is voldoende tijd voor vragen en discussie voorzien.

Meer info: Jan Lescrauwaet, 09 267 78 29, mobiliteit@oost-vlaanderen.be.


 Top
  Lees meer
  Studie- en discussiedag 'Spoorlijncomité's Gent-Ronse en Gent- Geraardsbergen': 18 april 2012

De spoorlijncomité's streven ook dit jaar naar verbeteringen van de dienstverlening op de Oost-Vlaamse spoorlijnen Gent-Ronse en Gent-Geraardsbergen. Daarom nodigen wij elke betrokkene graag uit op woensdag 18 april van 13.30 tot 16.30 uur in het Provinciehuis, Gouvernementstraat 1 in Gent.

Het doel van deze namiddag is om alle partners van de spoorlijncomités samen te brengen voor constructief overleg. Alle geïnteresseerden kunnen zich inschrijven en twee workshops volgen.

Per workshop zullen een aantal ervaringsdeskundigen een woordje uitleg geven en daarna is er ruimte voor vragen en discussie.

Het belooft een zeer boeiende namiddag te worden. Schrijf je dus in via onderstaande link (lees meer).

Meer info: Jan Lescrauwaet, 09 267 78 29, mobiliteit@oost-vlaanderen.be.


 Top
  Lees meer
  Opmaak schoolroutekaarten schooljaar 2012-2013

De dienst Mobiliteit zoekt nog steeds geïnteresseerde gemeenten voor de opmaak van schoolroutekaarten volgend schooljaar. Schoolroutekaarten duiden veilige fietsroutes en knelpunten van en naar school aan. Ze dienen ook als aanzet voor de aanpak van deze knelpunten.

Het kan gaan over één schoolroutekaart binnen één gemeente of over één of meerdere kaarten die meerdere gemeenten of een ganse regio bedekken. Tot nu toe werden of worden kaarten opgemaakt voor Deinze, Wetteren, Moerbeke- Wachtebeke- Zelzate, Oudenaarde, Oosterzele, Ninove, Aalter-Knesselare, Eeklo-Kaprijke-Sint-Laureins en het ganse Waasland. De laatste vier projecten lopen nog.

Men kan kaarten opmaken die de routes naar alle scholen omvatten of enkel naar de secundaire scholen (zoals in het Waasland het geval is).

Heb je als gemeente interesse? Contacteer dan Jan Lescrauwaet op tel. 09 267 78 29 of mobiliteit@oost-vlaanderen.be. Scholen die interesse hebben kunnen hun gemeentebestuur hierover aanspreken.


 Top
  Mobiscan, ook voor uw bedrijf?
Een Mobiscan maakt een analyse van het bereikbaarheids- en mobiliteitsprofiel van een bedrijf/bedrijvenzone.

Op basis van deze analyse krijgt het bedrijf een lijst met mogelijke maatregelen om het woon-werkverkeer te verduurzamen, met de mogelijke implicaties met betrekking tot de modal split (verdeling van de werknemers onder de vervoerswijzen).

Het aantal aanvragen voor Mobiscans kende de afgelopen maanden een sterke groei. Om hoofd te bieden aan het aantal aanvragen, werden enkele Mobiscans uitbesteed. Deze werden door een studiebureau opgemaakt in nauwe samenwerking met het PMP (Provinciaal MobiliteitsPunt). Voor de bedrijven bleven de Mobiscans gratis, de kosten werden gedragen door het PMP.

Bedrijven(-zones) die een Mobiscan willen laten opmaken door het PMP, kunnen contact opnemen met Tinneke De Caluwe.

Contact: Tinneke De Caluwe, 09 267 78 28, pmp@oost-vlaanderen.be.


 Top
  Pendelfonds: de ingediende projecten

Op 16 november 2011 werd de 7e oproep tot het indienen van pendelfondsprojecten gelanceerd. Bedrijven die concrete maatregelen zullen nemen om het woon-werkverkeer te verduurzamen, kunnen projectvoorstellen indienen ter subsidiëring.In de 7e oproep werden er vanuit Oost-Vlaanderen projecten ingediend door:

-          Ortho-agogisch Centrum Broeder Ebergiste in Vurste

-          Betonfabriek De Bonte in Waasmunster

-          VZW Sint-Lodewijk in Wetteren

-          Volvo Cars NV in Gent

-          EcoPuur cvba in Nevele

-          Groep Intro vzw met diverse vestigingen in Oost-Vlaanderen

-          Stad Eeklo i.s.m. Kringwinkel vzw

-          PSS Belgium NV in Dendermonde

-          Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg zov met diverse vestigingen in Zuid-Oost-Vlaanderen.

Dit najaar zal er vermoedelijk een 8e oproep voor het indienen van projecten gelanceerd worden. Bedrijven(-zones) met interesse in het Pendelfonds, nemen best spoedig contact op met het Provinciaal Mobiliteitspunt.

Contact: Tinneke De Caluwe, 09 267 78 28, pmp@oost-vlaanderen.be.


 Top
  Vanaf mei opnieuw met belgerinkel naar de winkelDe actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel' gaat in 2012 door van zaterdag 5 mei tot zaterdag 9 juni. Deze actie, georganiseerd door de Bond Beter Leefmilieu met steun van de Provincie, promoot het gebruik van de fiets voor woon-winkelverkeer.

Alle info: klik op de link onderaan (lees meer).


 Top
  Lees meer
  Derde editie Grote Verkeerstoets voor vijfde leerjaar: 24 mei
De derde editie van de Grote Verkeerstoets voor het vijfde leerjaar vindt plaats op donderdag 24 mei 2012. Mis ze niet! Test je leerlingen met een gratis online toets waarin ze meerkeuzevragen beantwoorden aan de hand van digitale foto’s en filmpjes.Als leerkracht of ouder krijg je door de toets een goed beeld van wat je kinderen al weten en kunnen om goed te functioneren in het dagelijkse verkeer. Aan welke verkeersregels en vaardigheden je nog speciale aandacht moet besteden, wordt ook meteen duidelijk.

Op 24 mei 2012 kunnen de leerlingen van het vijfde leerjaar basisonderwijs individueel de Grote Verkeerstoets afleggen op een computer van de school.Inschrijven:

  • inschrijven is verplicht op www.verkeerstoets.be;
  • deelname is gratis;
  • leerkracht krijgt paswoord voor elke leerling, nodig om in te loggen op 24 mei 2012;
  • inschrijven tot 30 april 2012

Meer info: Vlaamse Stichting Verkeerskunde, www.verkeerstoets.be, Inneke Goyvaerts, tel. 015 44 61 32, inneke.goyvaerts@verkeerskunde.be.


 Top
  Nieuw! De SMS-webshop: educatief materiaal voor basis- en secundair onderwijsDe Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) lanceert de SMS-webshop. Op www.sms-webshop.be vind je voortaan alle educatieve materialen en projecten over verkeer en mobiliteit voor alle doelgroepen in het Vlaamse onderwijs. De webshop staat dus niet alleen open voor scholen die deelnemen aan het project Slimme Mobiele Scholen (SMS). Ook andere scholen uit zowel het basis- als het secundair onderwijs, verkeersouders, mobiliteitsambtenaren, rij-instructeurs, kortom iedereen die met verkeers- en mobiliteitseducatie te maken heeft, kan producten bestellen via de SMS-webshop.


Ga naar www.sms-webshop.be en probeer het zelf eens!

Meer info: Dries Rombouts, 015 44 32 66, dries.rombouts@verkeerskunde.be.


 Top
  Gratis vorming, ook voor jouw vereniging(en)!Via de website www.doemeermetverkeer.be kunnen verenigingen, zolang de voorraad strekt, gratis vorming aanvragen rond verkeersveiligheid. Die vormingen zijn op maat van verenigingen, worden ter plaatse uitgevoerd door experts en zijn vooral helemaal gratis aan te vragen! Verenigingen voor Verkeersveiligheid lanceert de campagne en nodigt organisaties uit om lid te worden van de ridderorde 'Verenigd voor Verkeersveiligheid'. De organisatie wil zo de krachten bundelen van het verenigingsleven om samen te strijden voor een veilig verkeer.  

 

Het aanbod:
EHBO bij een verkeersongeval / Begeleiden van een fietsersgroep / Veilig en vaardig op de fiets / Alcohol- en drugsbeleid op maat van je vereniging / Veilig op weg om en rond het verenigingslokaal / Drugs en alcohol: bewustmaking in de vereniging / Werken aan vlot verkeer bij de organisatie van evenementen

Praktisch?
Simpel... surf naar www.doemeermetverkeer.be, kies jouw vorming, doe online de aanvraag en klaar is kees! De kostprijs? Nada, rien, niks!

Deze campagne is een actie van Verenigingen voor Verkeersveiligheid met de steun van de Vlaamse overheid.

Info: B. Gilté, bert@verenigingen-voor-verkeersveiligheid.be, 09 331 59 13.


 Top
Mobiliteit | PAC Het Zuid - W. Wilsonplein 2 - 9000 Gent
mobiliteit@oost-vlaanderen.be | www.oost-vlaanderen.be
Bevoegde beleidsverantwoordelijke: Peter Hertog

Privacy | Updates | Uitschrijven