September 2011
 
In dit nummer:

Hesjes en hoesjes te koop via website Provincie
Subsidiereglement 'inrichting trage wegen' voor gemeenten
Oproep opmaak en uitvoering tragewegenplannen in 2012
Lange Afstand Fietspaden (LAF) in eindfase
Nieuwe schoolroutekaarten 2012
Nascholing ‘Goed Gezien?’: veilig leren fietsen in de buurt van een vrachtwagen
BREAKBAAR zoekt …
  Hesjes en hoesjes te koop via website Provincie

Het winnende hesje en hoesje van de zichtbaarheids-wedstrijd voor secundaire scholieren zijn nu beschikbaar bij de dienst Mobiliteit. Een hip hesje kost 3 EUR en een toffe rugzakhoes (geschikt voor grote rugzakken) kost 2,5 EUR.

Ze zijn enkel bedoeld voor scholen, politiezones en gemeenten. Je kan een bestelling plaatsen via de link hieronder. Er zijn nog 2300 hesjes en 1500 rugzakhoezen beschikbaar. Bij de levering ontvang je een factuur.

Info: Jan Lescrauwaet: tel. 09 267 78 29, mobiliteit@oost-vlaanderen.be


 Top
  Bestelformulier
  Subsidiereglement 'inrichting trage wegen' voor gemeenten

Meer en meer Oost-Vlaamse gemeenten maken, onder impuls van de Provincie, werk van een tragewegenbeleid. Gemeenten die beschikken over een door de gemeenteraad goedgekeurd tragewegenplan kunnen een beroep doen op een provinciale subsidie van 30% van de kosten.

Het gaat over de inrichting van trage wegen (halfverharding, brugjes, tractorsluizen, ...), het plaatsen van bordjes en het verspreiden van tragewegenkaarten. Men kan ook een subsidie krijgen voor kleine landschapselementen (vb. hagen, stuiken, ...).

De subsidie voor een inrichting van een trage weg bedraagt minimaal 2 000 EUR en maximaal 20 000 EUR.

Info: Jan Lescrauwaet, 09 267 78 29, mobiliteit@oost-vlaanderen.be

Voor het subsidiereglement: zie link hieronder.


 Top
  Subsidiereglement
  Oproep opmaak en uitvoering tragewegenplannen in 2012

De dienst Mobiliteit is nog steeds op zoek naar Oost-Vlaamse gemeenten die in 2012- 2013 willen ondersteund worden bij de opmaak of uitvoering van tragewegenplannen. Men kan zich via onderstaand adres aanmelden. De kandidaten doen een inbreng van 1 200 EUR per deelgemeente. Voor gemeenten in het Meetjesland of regio Schelde- Durme zijn er andere afspraken.

Sinds 2011 wordt er dus ook werk gemaakt van ondersteuning bij uitvoering van tragewegenplannen. Het kan hier gaan over de uitwerking van een aantal herinrichtingsplannen, de opmaak van een onderhoudsplan, onderhandelingen met eigenaars, … Meer en meer gemeenten kiezen ervoor om in deze module te stappen.

Info: Jan Lescrauwaet: tel. 09 267 78 29, mobiliteit@oost-vlaanderen.be


 Top
  Lange Afstand Fietspaden (LAF) in eindfase

De ontwerpen voor verschillende fietspaden lange afstand werden afgewerkt. De werken zullen nog eind dit jaar of kort na de winter van start gaan. De belangrijkste zijn: 

  • Aanleg van een fietspad op de Koningsdijk in Sint-Gillis-Waas (zie foto). Deze dijk is meer dan 4 km lang en was een verdedigingsdijk tijdens de Spaanse Successieoorlog van begin 18e eeuw. Dit fietspad kadert in het Europese project 'Forten en Linies in grensbreed perspectief', een samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland.
  • Aanleg van een fietsweg tussen Pijlstraat in Lokeren en Doornijkstraat te Waasmunster (2 km).
  • Aanleg van een fietsweg in Zulte langsheen de spoorlijn vanaf station Waregem tot Waalstraat Zulte (2 km). Aanleg van een fietsweg te Erpe-Mere tussen station Burst en Mere dorp (3 km).

 Info: Pieter Derudder, 09 267 75 37, mobiliteit@oost-vlaanderen.be


 Top
  Nieuwe schoolroutekaarten 2012

In het schooljaar 2011-2012 worden opnieuw nieuwe schoolroutekaarten met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen opgemaakt. Deze kaarten brengen de veilige fietsroutes en de knelpunten van en naar school in kaart. Dit keer zijn er een groot aantal kandidaten:

  • het Waasland (4 kaarten),
  • Ninove (1 kaart),
  • Aalter- Knesselare (1 kaart),
  • en Eeklo, Kaprijke, Sint-Laureins (politiezone Meetjesland Centrum: 1 kaart).

Voorstel is ook om de schoolroutekaart van Deinze uit 2008 aan te passen aan de huidige verkeerssituatie.

Info: Jan Lescrauwaet: tel. 09 267 78 29, mobiliteit@oost-vlaanderen.be


 Top
  Nascholing ‘Goed Gezien?’: veilig leren fietsen in de buurt van een vrachtwagen

De Fietsersbond organiseert in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen op maandag 3 oktober 2011 een nascholing rond de campagne ‘Goed Gezien?’.

Deze campagne wil leerkrachten, verkeersgangmakers, leiders van jeugdverenigingen en andere educatieve krachten het nodige aanreiken om zelf een boeiende verkeersles over de dode hoek op zetten. Hiervoor werd het handige lespakket 'Goed Gezien?: veilig fietsen in de buurt van vrachtwagens’ ontwikkeld, in samenwerking met Transport en Logistiek Vlaanderen en de Vlaamse Overheid. Het lespakket bestaat uit een handleiding voor de leerkracht en werkboeken voor de leerlingen. Het richt zich in eerste instantie naar kinderen van 10 tot 12 jaar.

Deze nascholing vindt plaats op maandag 3 oktober in het Huis van de Sport, Zuiderlaan 13, 9000 Gent. Meer info en inschrijven via: Fietsersbond, Renske Witteveen, renske.witteveen@fietsersbond.be, tel. 03 231 92 95, .


 Top
  Info actie goed gezien
  BREAKBAAR zoekt …

Breakbaar daagt vrienden van jonge verkeersslachtoffers uit om een leuke activiteit in elkaar te steken voor hun vriend of vriendin die een ongeval had. Jongeren kunnen dit samen met elkaar plannen en posten op www.breakbaar.be aan de hand van filmpjes, foto’s en ervaringen. Zo inspireren ze ook andere vriendengroepen. Breakbaar is ook te vinden op www.facebook.com/breakbaar.

Om de vrienden van verkeersslachtoffers helemaal te overtuigen, zullen er in totaal 5 vriendengroepen tijdens hun activiteiten gevolgd worden door een cameraploeg. In een reeks van 5 afleveringen zal de digitale zender Acht bij het begin van het nieuwe schooljaar hun avonturen op de beeldbuis brengen. Het belooft spannende en superleuke televisie te worden.

Breakbaar is een ZEBRA-actie van de vzw Rondpunt. De Breakbaar-campagne kwam tot stand met steun van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits.

Via info@breakbaar.be kan je meer informatie over deze campagne aanvragen. 


 Top
Mobiliteit | PAC Het Zuid - W. Wilsonplein 2 - 9000 Gent | tel. 09 267 78 29
jan.lescrauwaet@oost-vlaanderen.be | www.oost-vlaanderen.be
Bevoegde beleidsverantwoordelijke: Peter Hertog

Privacy | Updates | Uitschrijven